This garden scooped several industry awards for it’s clever use of space and the sensory and seasonal aspects of the design.  

 

Winning ‘Gold’ and ‘Best Communal Garden’ it also won the overall ‘Garden of the year’ in 2010. 

The housing association wanted a garden for residents to relax in and to enjoy nature.  They also wanted space for residence to garden themselves as several were very keen gardeners.  An environmentally friendly garden with a low water requirement was high on the list too.  

The plants were chosen for their appeal to bees and butterflies and also bright colours are easiest to see from elderly residents.

Textures and scent were key parts of the design. Especially narrow trees were chosen to add the stature needed without overwhelming the rather narrow space at the front of the building.

Routes around the building made use of every part of the garden with secluded spaces created along the way and a terrace adjacent to the main communal rooms so that people could socialise in a garden area. 

New Homes Garden Awards 2010